Groeiend aantal artsen met burn-out

Stress nekt de huisarts in West-Brabant, groeiend aantal artsen met burn-out

BN-DeStem 19 mei 2017 – Huisartsen in West-Brabant moeten alle zeilen bijzetten om hun praktijk draaiende te houden. Ze hebben steeds minder tijd om hun patiënten te helpen. Er zijn meerdere oorzaken: een razendsnel groeiende groep ouderen die langer thuis blijft wonen, ziekenhuizen die patiënten sneller ontslaan en het ‘uitsterven’ van bijvoorbeeld de wijkzuster. ,,De druk is te hoog’’, zegt Ronald Roothans, voorzitter van de Huisartsenkring West-Brabant.

Hij pleit voor kleinere praktijken, net als zijn collega’s van de Landelijke Huisartsen Vereniging. Die hebben alarm geslagen, omdat een groeiend aantal huisartsen wordt getroffen door een burn-out. Uit onderzoek blijkt dat ruim 70 procent van hen wel eens signalen van overspannenheid bij zichzelf heeft geconstateerd.

Plofpraktijk

In Nederland telt de gemiddelde praktijk 1.972 patienten, maar bijna twee op de drie praktijken in West-Brabant zijn groter. Zundert is de uitschieter, met een ‘plofpraktijk’ van 3.148 verzekerden per huisarts.

Een praktijk die goed functioneert moet volgens Roothans niet groter zijn dan 1.800 tot 2.100 patiënten. Dan krijgen ze meer tijd tijdens een consult. Nu staat daar tien minuten voor. De Werkendamse huisarts Vincent Koenen doet mee aan een experiment van zorgverzekeraar. Bij hem krijgt elke patiënt vijftien minuten de tijd. ,,Die vijf minuten extra kunnen cruciaal zijn’’, zegt Coenen.

Loslaten

Foto ter illustratie.Niet iedereen is even enthousiast over het voorstel van de huisartsen om hun praktijken te verkleinen.

“Ze moeten eerst maar eens leren loslaten. Laat praktijkassistenten de bloeddruk maar opnemen of insulinespuiten zetten. Dan krijgt de huisarts vanzelf meer tijd om zich met de echt moeilijke gevallen bezig te houden’’, zegt Thom Meens, woordvoerder van de Patiëntenfederatie Nederland.

Roothans kan wel begrip opbrengen voor dit standpunt. ,,We moeten meer delegeren. Dat is waar. Maar aan wie?’’ vraagt de West-Brabantse kringvoorzitter zich af. ,,De wijkzuster is vakkundig kapot georganiseerd.’’

Intussen heeft de huisartsenstress ook Den Haag bereikt. SP-Tweede Kamerlid Nine Kooiman wil van minister Edith Schippers van Volkgezondheid weten of zij iets voelt voor het verkleinen van praktijken. Een antwoord daarop heeft Schippers nog niet gegeven.