Voorkom dat stress ontaardt in een burn-out

Voorkom dat stress ontaardt in een burn-out

Stress, we hebben er allemaal wel eens mee te maken. Maar wanneer wordt stress een probleem en wanneer kan deze ontaarden in een burn-out? Maar misschien wel belangrijker; hoe kun je voorkomen dat stress ontaardt in een burn-out?

Wat is stress?
Stress is een alarmsignaal van ons lichaam, waardoor we gaan reageren op een bedreiging of gevaar. Echter, wanneer de stress te groot wordt dan kan dat leiden tot fysieke, emotionele en mentale problemen.

Er zijn verschillende soorten stress, zo is er acute stress én chronische stress. Acute stress ontstaat ineens, maar verdwijnt ook weer snel. Noem het maar een vluchtige stress, die er voor zorgt dat we heel snel kunnen reageren bij dreiging en gevaar. Het schakelt een aantal zaken in ons lichaam aan of uit. Zo wordt je spijsvertering beïnvloed, je ontlasting verloopt sneller of trager, je spieren spannen zich aan en je bloeddruk gaat omhoog. Het gevolg is dat we gaan lopen, vechten of dat we ons helemaal niet meer kunnen bewegen. Deze acute stress kost ons veel energie, waardoor ons lichaam snel uit balans raakt. Wanneer we dat evenwicht snel weer kunnen herstellen, dan is er niets aan de hand. Maar als de stress chronisch wordt, dan vinden we onze balans niet terug, en dan is er wel een probleem. Dan praten we over chronische stress.

Bij chronische stress kun je je niet meer ontspannen, blijft die bloeddruk te hoog en je spijsvertering blijft van slag. In het begin heb je vooral last van lichamelijke problemen zoals:

• Een slechte spijsvertering.
• Hoofdpijn.
• Migraine.
• Oorsuizen.
• Haaruitval.
• Wazig zien.
• Spanningsklachten.
• Stijve nek en schouders.
• Krampen.
• Rugpijn.

Wanneer de stress niet weggaat dan komt er ook een emotionele factor bij. Zo kan het zijn dat je kortaf reageert, sneller boos wordt en emotioneler reageert. Vervolgens merk je dat je concentratie en je geheugen slechter wordt, omdat er al te veel van je hersenen werd gevraagd. Daarnaast merk je dat het steeds lastiger wordt, om verschil te maken tussen hoofd- en bijzaken en je kunt minder goed beslissingen nemen. Dit alles zorgt ervoor dat je zelfvertrouwen minder wordt, je minder goed in je vel zit en dat je afspraken steeds meer uitstelt.

Veerkracht is belangrijk
Natuurlijk kunnen ook veerkrachtige mensen chronische stress of een burn-out krijgen, maar ze herstellen vaak wel sneller. Veerkrachtige personen kijken namelijk naar welke factoren ze wel en geen invloed op uit kunnen oefenen. Veelal zijn het mensen die zich fysiek en mentaal verzorgen. Ze kroppen de problemen niet op, maar uiten hun emoties. Het zijn mensen die doelen hebben in het leven, die weten welke richting ze op willen gaan en weten wat voor hen belangrijk is. Als je die eigenschappen (nog) niet hebt, dan is het zeker mogelijk om ze te ontwikkelen.

Tips om een burn-out te voorkomen …voorkom dat stress ontaardt in een burn-out

Tip 1: Slaap voldoende
Uit neurologisch onderzoek blijkt, dat te weinig slaap zeer destructief is voor de hersenen en het lichaam in het algemeen. Het merendeel van de volwassenen heeft 7 tot 9 uur slaap nodig. Als daarop beknibbeld wordt, is het effect heel snel merkbaar. Als het slaaptekort chronisch wordt, werkt dat nadelig.

Tip 2: Levensvreugde
Maak keuzes in het leven die passen bij hoe je werkelijk authentiek wil leven. Op die manier, ontwikkel je levensvreugde en tevredenheid. Dit werkt beschermend tegen stress en een burn-out. Een eenvoudige manier om dit te doen is om iedere dag minstens 1 ding in te plannen dat je plezier verschaft. Dat kan iets groots zijn, maar ook erg klein.

Tip 3: Neem iedere 90 minuten een pauze
Volgens de Amerikaanse psycholoog Dr. E. Rossi, hebben we overdag (net als ’s nachts) een cyclus van 90 minuten. Om de 90 minuten neemt ons activiteitsniveau en ons logisch-rationeel denkvermogen toe, daarna nemen ze weer af en gaan we door een fase van ‘verstrooidheid’ waarin we beginnen te dagdromen. Tijdens deze momenten van creatieve verstrooidheid, last de natuur een natuurlijke creatieve pauze in. Volgens hem is het zo dat mensen die chronisch zo’n time-out weigeren te nemen chronische stress opbouwen, die op den duur ontaardt in een burn-out.

Tip 4: Beweeg
Beweging bevordert de aanmaak van nieuwe verbindingen in de hersenen, waardoor we creatief, rationeel en oplossingsgericht kunnen denken.

Tip 5: Maak keuzes
Chronische stress kan ook komen als gevolg van een karaktertrek die niet gedijt in een bepaalde omgeving. Als je als introverte persoon werkt in een prikkelrijke omgeving, waar geen tijd is om dingen uit te diepen, dan kan dat stress veroorzaken. Je zult je dan beter voelen in een omgeving, waar tijd is om je in te werken en waar er tijd is voor reflectie en verdieping.

Tot slot
Stress hoeft dus niet altijd als een probleem te worden beschouwd. Acute stress is niet problematisch, het is een soort stress die een uitdaging vormt en die ons wat extra creativiteit kan geven. Volgens de neurowetenschap hebben we uitdagingen nodig om goed te presteren, want anders wordt de dagelijkse routine vrij snel saai. En saaiheid kan op zijn beurt ook tot stress leiden. Echter, chronische stress moet je tijdig aanpakken, om te vermijden dat je roofbouw pleegt op je lichaam en dat je een burn-out krijgt.

 

Bronnen: mijnkwartier.nl en intermediair.nl