Corona en Vitaliteit

Blog themamaand: Isolatie

Blogschrijver Robbie de Jong

Vitaliteit is een veel gebruikt woord de laatste tijd. Tot voor kort wist ik haast zeker dat dat het woord van het jaar zou worden. Toen het Corona virus toesloeg, wist ik het echt zeker. Vitaliteit komt op de achtergrond te staan. Logisch, maar ook weer niet, want ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Het Corona-virus maakt ons doodziek en ontneemt ons letterlijk de adem. In paniek vergeten we rustig adem te halen. Nee, in plaats daarvan halen we massaal toiletpapier en onnodig veel levensmiddelen in huis. We worden tot stilstand gebracht om een reden. Er wordt ons tijd gegeven voor reflectie. We worden tot stilstand gebracht om na te denken over dingen, die we te lang hebben genegeerd. Dingen, die er echt toe doen. Nu is de tijd aangebroken om gewoontes aan te leren, die we in de periode na Corona mogen blijven handhaven, zoals de lokale bedrijfjes steunen, het gaspedaal leren loslaten en blijven zorgen voor de zwakkere en oudere medemens. Realiserend dat we allemaal in hetzelfde schuitje zitten, mogen we nu de tijd gebruiken om bij onszelf na te gaan hoe het eventueel anders en “beter” kan. Kijken door de ogen van een ander, luisteren met de oren van een ander en voelen met het hart van een ander en ondertussen niet vergeten ook naar ons eigen hart te luisteren.

Met de besmette mensen in het achterhoofd en met name diegenen, die het heel zwaar hebben en moeten vechten om in leven te blijven, hoop ik dat iedereen beseft hoe breekbaar we zijn als onze longen aangevallen worden. Dat iedereen beseft hoe belangrijk goed ademhalen voor ons is en hoe we onze ademhaling als een uiterst effectief middel kunnen inzetten om het vertrouwen in onszelf terug te winnen, nadat we dat door allerlei omstandigheden zijn kwijtgeraakt. Hoe we weer in contact met onszelf kunnen komen, hoe we klachten en stress het hoofd kunnen bieden, hoe we beter kunnen slapen, hoe we beter kunnen herstellen, hoe we onze energie op peil kunnen houden en op de dingen kunnen focussen, die de focus verdienen. Maar wat NU vooral heel erg belangrijk is, en zeker ook de periode na corona, is dat we beseffen dat we ons immuunsysteem op een hoger level mogen brengen.

Ondanks dat ik onzeker ben over de gezondheid van de ouderen in onze samenleving en dus ook die van mijn eigen ouders. Ondanks dat ik onzeker ben over de gezondheid van de zwakkeren in onze samenleving, met onderliggende fysieke problemen, zoals suikerziekte, COPD, kanker en hartfalen. Ondanks dat ik onzeker ben over de gezondheid van moeder aarde. Ondanks dat ik onzeker ben over de onrust, die er heerst en ondanks dat ik onzeker ben over de toekomst van onszelf, maar ook die van onze kinderen. Ondanks alles, heb ik geen enkele angst. Ik ben niet bang dat het allemaal niet meer goed komt. Natuurlijk komt het allemaal weer goed. Sterker nog: We gaan er sterker uit komen. Over de hele wereld zal een hogere staat van bewustzijn de disbalans op onze planeet herstellen en de mensheid vitaler maken.

De adem ontnomen:

In de wetenschap dat we allemaal met elkaar verbonden zijn, mogen we tijdelijk stilstaan en met gepaste afstand rustig blijven ademhalen, terwijl we denken aan al die mensen bij wie de adem nu letterlijk wordt ontnomen.

Stel je voor hoe je leven zou zijn als je héél veel energie hebt, klachtenvrij bent en zonder stress geniet van je werk en de mensen om je heen.


Coach: Robbie de Jong - regio Eindhoven