Onze vrijheid is een groot goed

Blog themamaand: Isolatie

Blogschrijfster: Sandra de Jager


Voordat ik deze blog schreef, heb ik eerst het laatste nieuws afgewacht. Want wat is de betekenis van het woord isolatie als je weet dat er een kans is dat straks iedereen die isolatie voelt. Als we allemaal thuis moeten blijven om het virus zo min mogelijk kans te geven zich verder te verspreiden. En misschien was je net als ik wel opgelucht, van een totale lock down is geen sprake. Onze vrijheid is een groot goed. We hechten aan een vrije keuze om te gaan en staan waar we willen. Een burn out zorgt ervoor dat er geen vrije keuze meer is. Je wordt gedwongen tot isolatie, door je eigen lichaam. Voor degene waar het om draait, komt dit soms als een complete verrassing. De omgeving ziet het veelal al aankomen.

En dan zit je thuis. Te moe om naar buiten te gaan, te moe om contact te zoeken met anderen. En op visite gaan is echt een te grote opgave. Een boodschap doen kost zoveel energie dat ook dat moeilijk op te brengen is. Gek genoeg is die isolatie ook goed, het lichaam krijgt de kans om te herstellen. Zo min mogelijk prikkels, dat helpt. Geen vragen, of uitleg hoeven te geven. Maar hulp is in het begin van harte welkom, in de vorm van het huishouden doen of een boodschap. Professionele hulp is vanaf het eerste moment van thuisblijven van belang, om te kunnen praten en vragen te stellen. ook om voorkomen dat de isolatie omslaat naar eenzaamheid.

De isolatie geeft ruimte. Ook nu in deze tijd. Ruimte om op te ruimen, dingen te ondernemen. En ruimte om naar binnen te keren. Stil te staan bij hoe het echt met je gaat. Een moment van reflectie waarbij je opmerkt wat nu echt belangrijk is. En wie weet voorkom je er een burn out mee. Want vaak genoeg vergeten we ons zelf in tijden van drukte. Durven we misschien niet te kijken of we nog steeds dat doen wat bij ons past. En om er achter te komen wat bij je past, kun je testen doen. Maar je kunt ook stil worden en luisteren naar de stem in jezelf. Die stem weet heel goed wat je nodig hebt. En dat is niet het stemmetje in je hoofd. Maar het stemmetje in je hart, of je buik. Neem in deze tijd de ruimte om te luisteren naar jezelf, jouw eigen wijsheid.

Tot slot deel ik graag nog wat tips met je. Tips die je kunnen helpen deze tijd door te komen.

Routine

Wanneer je normale dagindeling vervalt, lijken alle dagen misschien op vakantie. Toch is het verstandig om een routine op te bouwen. Hele dagen tv kijken of scherm surfen put je uit. Dus maak een dagplanning, en houd je er aan. Je zult je beter voelen door de routine.

Beweeg

Maak een wandeling, of pak de fiets. Het is nog toegestaan, dus ga naar buiten. En wil je meer. Veel sportscholen bieden online lessen aan. Je hoeft de deur niet uit voor een dagelijkse portie beweging.

Plan schermtijd

Natuurlijk wil je op de hoogte blijven van het nieuws. Maar je hoeft niet continue up to date te blijven. Blijf weg van FOMO (fear of missing out). Drie keer per dag 20 minuten nieuws tot je nemen is voldoende en dan ben je gegarandeerd op de hoogte van alles. Facebook draait momenteel overuren, mensen scrollen en scrollen. Wees ook hier zuinig mee. En wil je weten hoe het met iemand gaat, bel gerust. Dat vinden de meeste mensen fijn.

Leer iets nieuws

Misschien heb je ergens nog dat ene boek over de geschiedenis van… of een autobiografie van iemand die je als voorbeeld ziet. Lees een boek dat je nog niet hebt gelezen of herlees er een die je interessant vindt. Neem de kennis tot je. Nu heb je tijd om je te ontwikkelen.

Zoek de stilte op

Hierboven schreef ik het al even, de tijd die je nu thuis zit kun je gebruiken voor contemplatie. Een woord dat in het boeddhisme gemeengoed is. Feitelijk betekent het beschouwen. Wees een waarnemer van wat je doet. Zonder daar een waarde oordeel aan te hangen, je gedrag of jezelf te veroordelen. Ontdek jezelf, met alle mooie en minder mooie kanten die je hebt. Want alles is er al, je hoeft het alleen nog maar te ontdekken.

Ik wens je een mooie dag, in gezondheid en liefde.

Sandra de Jager

Ik geloof dat iedereen zijn eigen kwaliteiten heeft. Deze kwaliteiten, mijn kennis en ervaringen zet ik in om een coachtraject tot een succes te maken. Ik maak je bewust van ingesleten patronen. En breng je weer in contact met jezelf. Ik luister, spiegel en laat jou weer de regie nemen over jouw eigen leven. Tijdens een coachsessie zitten we niet stil, maar is er ook zeker tijd voor een moment ontspanning. Zo kom je weer in contact met jezelf en je lichaam. Want jouw lichaam vertelt je hoe het met je gaat.


Coach: Sandra de jager - regio Hellevoetsluis