Een burnout herkennen

EEN BURN-OUT  KOMT VEEL EN STEEDS VAKER VOOR.

Ruim 1 op de 7 werknemers leidt aan burn-out klachten. Gemiddeld blijven werknemers met een burn-out 189 dagen thuis.

Wie kent het niet? Je wordt overladen met grote hoeveelheden nieuws en informatie, waardoor je het idee hebt dat je constant bij moeten blijven om nog mee te kunnen tellen. Ook social media worden genoemd als bron van stress: meegaan in de maalstroom lijkt de norm te zijn. Niet iedereen kan hier goed mee omgaan.

Hoge werkdruk en baanonzekerheid worden veelvuldig genoemd als oorzaak van een burn-out, evenals het feit dat je in de huidige samenleving steeds sneller moet reageren op trends en ontwikkelingen.

Veel mensen denken dat een burn-out iets is voor zwakke mensen. Dat is absoluut niet het geval. Juist mensen die een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben en de neiging hebben tot perfectionisme hebben kans op een burn-out. Een burnout is niet niks: het zorgt voor totale lichamelijke en geestelijke uitputting. Normale handelingen zoals een boek lezen, een boodschap doen of op visite gaan lukt dan niet meer. Mensen met een burn-out twijfelen aan hun kwaliteiten. Niet alleen op het werk, maar ook in de privésfeer. Heeft iemand een burn-out, dan kan het maanden of zelfs jaren duren voordat hij of zij weer is hersteld.

Een burn-out wordt voorafgegaan door een langere periode van ongezonde stress en onvoldoende ontspanning. Een beetje stress is niet erg; dit kan helpen om beter te presteren. Neemt de stress echter niet af en is er onvoldoende tijd om te kunnen herstellen, dan spreken we van ongezonde stress. Het is heel belangrijk om naar je lichaam te luisteren en de signalen niet te negeren. Doe je dit wel, dan kun je afstevenen op een burn-out.