Stress

Uit onderzoeken is gebleken dat chronische ziekte voor 50-75% wordt veroorzaakt door stress. Stress, in deze maatschappij de gewoonste zaak van de wereld. Wie heeft het niet? Stress heeft een grote negatieve invloed op de gezondheid.

Gevolgen van langdurige stress

Wanneer stress langdurig aanhoudt, betekent dit dat je hersenen steeds opnieuw de bijnieren aansturen zodat cortisol het lichaam steeds weer tot rust kan brengen. De hormonen adrenaline en cortisol behoren echter niet continu actief te zijn in het lichaam. En ze hebben grote invloed op de volgende processen van het lichaam:

  • Je inwendige organen krijgen minder bloed
    In een stressreactie gaat alle energie naar de spieren, omdat het lichaam in een alerte staat komt. Er is op dat moment minder noodzaak dat de andere systemen zoals de spijsvertering, de hersenen of het immuunsysteem werken. Je staat namelijk in vecht-of-vluchtmodus. Je móet in beweging komen. De energie en het bloed gaan dus naar de spieren en niet meer naar je organen. Zo is het lichaam geprogrammeerd. Dit is dus de reden dat mensen met langdurige stress vaak ook spijsverteringsklachten krijgen.
  • Je lichaamsfuncties die te maken hebben met groei krijgen minder energie
    Ook de aanmaak van nieuw weefsel, het herstel van een wond en het herstel van de huid komen op de tweede plaats als alle energie naar de spieren toegaat. Zo zie je vaak dat mensen die langdurige stress ervaren langer de tijd nodig hebben om te herstellen van bijvoorbeeld ziekte of blessure.
  • De voortplanting wordt geremd
    De voortplanting en vruchtbaarheid zijn ook niet van belang in een vecht-of-vluchtmodus en zullen dus ook afnemen. Langdurige stress kan dus een oorzaak zijn van vruchtbaarheidsproblemen.
  • Je bloedsuikerspiegel gaat omhoog
    Waardoor de alvleesklier insuline aanmaakt om glucose op te nemen. Wanneer de glucose is opgenomen, krijg je een lage bloedsuikerspiegel waardoor je een suikerdip krijgt en wilt gaan eten. Dat is waarom je vaak tijdens stress blijft eten.
  • Je immuunsysteem wordt geremd
    Cortisol zorgt ervoor dat de stressreactie uit wordt gezet. Maar cortisol is er ook om een ontstekingsreactie uit te zetten. De stressreactie gaat altijd voor, want het voelt als een kwestie van leven of dood. Daarmee wordt dus het immuunsysteem onderdrukt en zal de ontsteking actief blijven. Dit is de reden waarom mensen die ziek zijn en stress hebben, slecht of langzaam herstellen.