Werknemers met burn-out blijven steeds langer thuis

Veel verzuim door psychische klachten is te voorkomen. Hoe?

Het gaat altijd om de verhouding tussen wat jou plezier geeft en wat je energie kost.

» Workshops (groepen)
» Counselling/coachen (individueel)

Vorig jaar bleven werknemers met een burn-out gemiddeld nog 236 dagen thuis, dit jaar is dat gemiddeld 242. De kosten voor één burn-out lopen gemiddeld gezien op tot ongeveer 60 duizend euro.

Psychische klachten en werkstress worden steeds vaker opgegeven als reden van verzuim en mensen met een burn-out blijven steeds langer thuis. Dat blijkt uit onderzoek van ArboNed. Directeur Reseach & Development Catelijne Joling van ArboNed noemt de stijging in BNR Beter ‘alarmerend’.

‘We zien met name dat het aandeel burn-out stijgend is. Dat vinden wij zelf alarmerend omdat dat een diagnose is waarmee mensen lang thuis zitten. Daar gaan heel veel kosten mee gepaard voor werkgevers en heel veel leed voor de mensen zelf, dus dat is wel een zorg’.

Beluister hier het interview met Joling

Risico’s tijdig signaleren

Om het verzuim door stress of een burn-out tegen te gaan moet volgens Joling vooraf worden gesignaleerd waar de risico’s op het verzuim zitten. ‘Het is vooral van belang dat we risico’s met name in het werk tijdig signaleren. Als mensen zich eenmaal ziek melden, is het al te laat. Stress of een burn-out ontstaan niet van de een op de andere dag.

Bron: BNR Nieuwsradio