Hoe vaak zoek jij de verbinding met jezelf?

Themamaand: Verbinding

blogschrijfster: Sandra de Jager

Het is 7.00 uur, je staat op en maakt je klaar om naar het werk te gaan. Je stapt in de auto en onderweg denk na over de taken die op je liggen te wachten. Ho, stop! Een file, en net op tijd rem je. Je baalt even, want je had niet gerekend op een langere reistijd naar je werk. Maar het begint gelukkig alweer snel te rijden en voor je het weet ben je op kantoor. Je pakt nog een kop koffie en gaat zitten. De telefoon gaat, en met een collega spreek je af om later op de dag nog even die belangrijke afspraak voor te bereiden. Tussendoor nog even snel een nieuwe kop koffie. Voor je het weet is het 12.00 uur en is het tijd voor de lunch. Je loopt naar de kantine en onderweg loop je die andere collega nog even tegen het lijf. Jullie besluiten samen te lunchen en zo nog wat werkafspraken door te nemen. Na de lunch volgen er vergaderingen, en rond je nog wat zaken af uit dat ene dossier. Het is 18.00 uur als je weer in de auto stapt en rijd naar huis. In de auto handel je nog even twee telefoontjes af en besluit je vanavond het gemakkelijk te houden en bestel je wat te eten. Zo heb je nog wat tijd over om nog even naar de sportschool te gaan. Daar sluit je aan bij een groepsles en je gaat helemaal mee in de les. Hop onder de douche en naar huis, waar je nog die laatste twee afleveringen kijkt van de nieuwe Netflix serie.

Overdreven? Nee, zo ziet het leven van veel mensen eruit tegenwoordig. En dit is misschien ook wel wat de werkgever van je vraagt. Prima toch? Of…….

Gaat het eigenlijk niet zo goed met je, voel je de vermoeidheid na zo’n dag. Bestel je steeds vaker maaltijden, of haal je deze in de supermarkt? En bezoek je ook de sportschool minder dan voorheen en zijn jouw avonden gevuld met Netflix? Het is eigenlijk niet zo vreemd. Want waar in het bovenstaande verhaal heb je gevoeld hoe het met je gaat? Waar heb je een moment van rust genomen om te merken hoe je ademhaalt, even stil te staan bij de pijn in je schouders of rug. Heb je ook gevoeld wat er gebeurde toen je hard op de rem trapte voor de file? Of even stilgestaan bij hoe het met je ging na dat vervelende gesprek met die collega? Of wat het lezen van de bovenstaande tekst met je heeft gedaan.

In de ratrace van het leven, geeft je lichaam belangrijke signalen af. Signalen waarbij je even bij stil kunt blijven staan. Want doorlopen betekent dat die signalen zich opslaan in het lichaam. En waardoor dus ook klachten ontstaan. Klachten die uiteindelijk misschien wel leiden tot een burn-out. Simpelweg zou je kunnen zeggen dat stilstaan bij wat het lichaam vertelt, een burn-out zou kunnen voorkomen. Niet helemaal, want alleen maar de signalen opvangen, dat is niet genoeg. Verbinden met het lichaam is niet alleen opmerken maar ook verwerken. Dus sta even stil bij de pijn in je nek. Voel het, geef het aandacht. Leg de verbinding door bijvoorbeeld zachtjes te bewegen of ernaartoe te ademen. Adem uit, of zucht. Verbinden doe je in stilte, daar heb je geen scherm of sportschool bij nodig. Verbinden is gratis en is al te doen in 10 minuten, of soms in 5 of zelfs in 1 minuut.

Tijd:

Geef jezelf tijd voor herstel. En soms gaat het snel, soms zijn er kwesties die meer tijd vragen. Maar neem dagelijks tijd om eens bij jezelf in te checken, hoe voel ik me nu. En belangrijk! Kijk eens zonder gelijk een oordeel te hebben over jezelf. Want je lichaam heeft altijd gelijk. En kom je er niet uit vraag hulp. Aan iemand die dichtbij staat of een coach die gespecialiseerd is in burn-out en stress. De coaches van De VitaliteitsGroep staan voor je klaar!

Sandra de Jager

Ik geloof dat iedereen zijn eigen kwaliteiten heeft. Deze kwaliteiten, mijn kennis en ervaringen zet ik in om een coachtraject tot een succes te maken. Ik maak je bewust van ingesleten patronen. En breng je weer in contact met jezelf. Ik luister, spiegel en laat jou weer de regie nemen over jouw eigen leven.

Coach: Sandra de Jager – regio Hellevoetsluis