Meedenken & meevoelen

Meedenken & meevoelen

1 Wil je altijd alleen maar actief zijn?

Hoeveel uren ben jij actief op een dag, hoeveel passief? Als je slapen niet meetelt, hoe is dan de verhouding tussen actief en passief zijn? Wat is voor jou rust nemen? Als mensen praten over ontspanning hebben ze het vaak over wat zij ‘gedaan’ hebben. Het woord ‘gedaan’ verwijst naar actie. Ga eens bij jezelf na of de passieve dingen die jij noemt, niet toch vallen onder activiteit.

2 Adem je liever in dan uit?

Adem je uit tot onder in je buik, of komt je uitademing niet verder dan je borst? Voel je je een ‘plumpudding’ als je uitademt? Krijg je bij uitademen het gevoel dat je inzakt, ontstaat dan het gevoel van verloren hebben? Geeft het je een moedeloos gevoel en maakt inademen je sterk en opwekt?

3 Loop je eigenlijk de hele dag alleen maar te denken?

Kun je stoppen met denken? Is er een moment op de dag dat je niet denkt? Geniet je van een kop koffie? Ruik je wel eens aan een pasgewassen handdoek? Huil je weleens?

De antwoorden die iemand met een (bijna-)burnout zou geven laten zich raden. Overigens zijn bovenstaande vragen goed bruikbaar voor werkgevers, personeelsfunctionarissen, huisartsen of bedrijfsartsen om boven tafel te krijgen of een werknemer risico loopt een burnout te ontwikkelen.