In welke levenspositie zit jij vandaag?

Blog themamaand: Verbinding

Blogschrijver Niels van Santen

Onder elk contact dat je met iemand hebt zijn er maar twee dingen van belang: Hoe denk ik over mezelf? En hoe denk ik over de ander? En eigenlijk heb je daar maar twee opties in. Zie ik mezelf (bewust of onbewust) als iemand die in essentie ‘OK’ is? En zie ik de ander ook als iemand die in essentie ‘OK’ is?

Hoe je jezelf ziet heeft een enorme invloed op hoe je doet, wat je zegt, wat je laat zien in de wereld en wat je denkt. Voor hoe je de ander ziet geldt eigenlijk hetzelfde. Als je de ander ziet als iemand die niet in essentie ‘OK’ is, dan kun je neigen naar wantrouwen, aanvallen, afbranden, etc.

Als je in essentie positief denkt over jezelf én positief over de ander, dan is het makkelijk om je met die ander te verbinden.

Er is een model uit de Transactionele Analyse (TA) dat dit goed zichtbaar maakt. Het is ontwikkeld door Frank Ernst, die het het OK-Corral noemde. Als je de mogelijkheden combineert, dan kun je daar een kwadrant van vier vakken van maken. Dat zie je in de illustratie hierboven.

Levensposities:

Deze vier mogelijkheden noemde hij levensposities. Je zou kunnen zeggen dat een levenspositie is hoe ik me over het algemeen voel in mijn leven en wel gevoel voor eigenwaarde ik daarbij heb over mezelf. Volgens Ernst heeft iedereen een favoriete levenspositie. Lukt het je niet goed om verbinding met iemand te maken, kijk dan eens hoe je op dat moment naar jezelf kijkt. Of let eens op wat je over de ander denkt. Hetzelfde geldt voor een werkplek. Lukt het niet goed om je te verbinden met een werkplek, dan zou je daar kunnen kijken hoe je naar jezelf op die plek kijkt. Of hoe je denkt over het werk. Is dat positief? Of niet? In theorie is dan de route naar een betere verbinding heel eenvoudig. Zorg dat je in de zogenaamde Gezonde levenspositie terechtkomt, waarbij je je goed voelt over jezelf en over de ander. In de praktijk kan dat lastig zijn. Dan kan er van alles in de weg zitten: overtuigingen, nare ervaringen, oude patronen, onwil, communicatieproblemen, etcetera. Gelukkig zijn dat geen vaststaande feiten. Daar kan een goede coach je prima mee helpen.In welke levenspositie zit jij vandaag?

niels van Santen

Als burn-out coach werk ik met alles wat er is. Allereerst is dat je lichaam, waarin de balans weg is, met een teveel aan stresshormonen. Ik leer je hoe je op fysiek niveau weer ontspanning krijgt. Daarnaast en daarna is het zaak om uit te zoeken wát nou maakt dat je in een burn-out bent geraakt.

Coach: Niels van Santen – regio Amsterdam