Luister naar het fluisteren van je lichaam

Blog themamaand Verbinding

Blogschrijver: Corine de Visser

Jezelf even kwijt

Als iemand burn-out is, is hij zo ver over zijn grenzen gegaan, dat hij weinig verbinding meer met zijn lichaam, zichzelf en zijn behoeften heeft. Je bent jezelf even helemaal ‘kwijt’.

Er is een mooi gezegde dat luidt: ‘Luister naar het fluisteren van je lichaam, zodat het niet hoeft te schreeuwen’. Bij iemand die burn-out raakt, heeft het lichaam meestal al op meerdere manieren gefluisterd, alleen heeft iemand hier niet naar geluisterd. Vaak is dit omdat iemand de signalen niet heeft herkend en/of de ernst niet tijdig heeft erkend.

Aandacht:

Bij een burn-out schreeuwt het lichaam om aandacht. Het gaat zo niet langer meer en het is nog de enige manier om ervoor te zorgen dat iemand stopt en rust neemt. In tegendeel tot wat sommige mensen denken, zijn het vaak juist de sterke mensen die een burn-out krijgen. Het zijn over het algemeen de betrokken medewerkers met een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Doorzetters die zonder klagen maar doorgaan, ondanks dat ze zich al langere tijd niet meer lekker voelen. Een cliënt van mij voelde zich vlak voor haar burn-out zo slecht, dat ze elke avond haar werk zodanig afrondde, dat mocht ze die nacht komen te overlijden, haar collega’s in ieder geval zonder problemen haar werk konden overnemen. Zo ver kunnen sommige mensen dus gaan in hun verantwoordelijkheidsgevoel en het negeren van hun lichaamssignalen.

Doorbreken:

De methode van de VitaliteitsGroep zorgt er voor dat de cliënt eerst het contact met zijn lichaam terugkrijgt. Iemand krijgt daardoor weer verbinding met zichzelf. Pas als deze verbinding hersteld is, kan middels therapie onderzocht gaan worden wat de onderliggende reden van de burn-out is, welke signalen de cliënt van zijn lichaam heeft gekregen in aanloop naar zijn burn-out en welke patronen er doorbroken moeten worden om in de toekomst geen terugval meer te krijgen.

corine de visser

Mijn aanpak is erop gericht om jou op een nuchtere en soms ook humoristische wijze weer in jouw eigen kracht te zetten en tot inzichten te brengen, zodat jij weer de touwtjes over jouw leven in handen krijgt. Voor nu, maar ook voor de toekomst!

Coach: Corine de Visser – regio Hoofddorp